Tuina Massage
 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een van de oudste geneeskunde ter wereld. Al duizenden jaren worden verschillende gezondheidsproblemen met TCG behandeld. TuiNa, spreek uit als [twiena], betekent duw (Tui) en grijp (Na). TuiNa massage is een zeer effectieve medische massagetherapie. TuiNa bevat een grote verscheidenheid aan massagegrepen en effectieve manipulatietechnieken die op het lichaam worden uitgevoerd. Het is naast acupunctuur en kruidenleer één van de volwaardige therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeswijze (T.C.M.). Het valt net als acupunctuur onder alternatieve geneeskunde of additieve geneeskunde. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds een goede diagnose van de patiënt. De meeste Chinese ziekenhuizen hebben  behalve een acupunctuurafdeling ook een TuiNa massage afdeling.

Kennis en ervaring

Tijdens de opleiding tot TuiNa massage therapeut heb ik veel stage mogen lopen en heb ik veel kunnen oefenen. Na het behalen van mijn diploma ben ik actief geweest in een soort oefengroep onder leiding van een ervaren TuiNa therapeut en docent. Ondertussen ben ik in mijn acupunctuurpraktijk succesvol TuiNa massage behandelingen gaan geven en heb daardoor meer dan 6 jaar ervaring als TuiNa therapeut.

Waarom wordt TuiNa massage toegepast?

Door het hele lichaam lopen oppervlakkig in de huid tot diep in het lichaam energiebanen, meridianen genoemd. Door meridianen stroomt, wat de Chinezen Qi en Bloed noemen. Qi en Bloed voeden en reguleren het lichaam. Blokkades en onregelmatigheden in de doorstroming kunnen verstoringen in de gezondheid veroorzaken. Het doel van TuiNa is de Qi en Bloed vrij te laten stromen en de kwaliteit van Qi en Bloed te verbeteren. Door de doorstroming van Qi (levensenergie) en Bloed te bevorderen kunnen op een deskundige manier vele verstoringen in de gezondheid worden behandeld.

In het behandelplan wordt onder andere vastgelegd waar de behandeling uit bestaat, wat de frequentie zal zijn en de geschatte aantal benodigde behandelingen. Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan volgt de TuiNa behandeling. Dit kan zittend op een stoel gebeuren of liggend op een behandeltafel. Het kan zijn dat u ook oefeningen en adviezen voor thuis mee krijgt. Chinese geneeswijze besteedt niet alleen aandacht aan de reden waarom iemand komt, maar ook aan de mens als geheel (lichaam en geest zijn één) en de omgevingsfactoren die van invloed zijn.

Een persoonlijk behandelplan

Voor iedereen wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt die is gebaseerd op de diagnose. De informatie hiervoor wordt verkregen via u als cliënt, door middel van een anamnesegesprek, pols- en tongdiagnostiek. Een opgestelde behandeling is dus altijd persoonlijk en kan verschillen met die van een andere cliënt met dezelfde klacht!

Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt af van de ernst van de klacht, wat de oorzaak is, iemands leeftijd en zijn algehele gezondheid. Over het algemeen geldt dat acute problemen sneller te verhelpen zijn dan chronische aandoeningen. Dus heeft u plotseling migraine of neem dan zo spoedig mogelijk contact op om te bepalen wanneer een behandeling zinvol is.

TuiNa kan gecombineerd worden

Het kan zijn dat het nodig is van andere technieken uit de Chinese geneeswijze gebruik te maken. Dit kunnen de volgende technieken zijn:

  • Acupunctuur: het strategisch plaatsen van flinterdunne acupunctuurnaaldjes op nauwkeurig gekozen punten om op die manier de lichamelijke of geestelijke disbalans te herstellen
  • Chinese kruiden, het gebruik van medicinale gedroogde Chinese kruiden om in te nemen.
  • Moxa, het branden van gedroogd bijvoetskruid voor het verwarmen van punten of gebieden op het lichaam bijvoorbeeld de onderrug
  • Cuppen (het vacuüm trekken van huid en bindweefsel in een speciaal kopje op strategisch gekozen plekken of gebieden om bijvoorbeeld energie stagnatie om te heffen)

Welke hulpmiddelen worden gebruikt bij TuiNa

Er wordt voor uw TuiNa massage behandeling alleen gebruik gemaakt van natuurlijke plantaardige olie die ook nog eens goed is voor uw huid. Sommige behandelingen kunnen zonder olie over de kleding  gegeven worden. Indien nodig wordt er Moxa toegepast.  Moxa is gedroogd bijvoetskruid en bestaat in vele vormen; los, geperst in een stick (sigaarvorm) of kleine koontjes voor over een acupunctuurnaaldje. De Moxalamp is voor een groter gebied en geeft geen licht, alleen warmte door de Moxaschijf die er in zit. Moxa geeft een aangename warmte af die dieper komt dan een infrarood lamp. Het wordt onder andere gebruikt om koude te verdrijven en energie op te bouwen.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Na een behandeling kunt u meestal al direct een verschil opmerken. Het resultaat hangt af van de aanleiding van uw bezoek. Het kost het lichaam wat meer moeite om in balans te komen bij chronische aandoeningen. Daarvoor zijn vaak meerdere behandelingen nodig, maar na een eerste keer moet u al verschil merken. Wanneer u komt op het moment dat u migraine heeft, kan die pijn meestal in één behandeling worden verlicht, maar om de oorzaak van migraine aan te pakken zullen ook meerdere afspraken nodig zijn. Bij vastzittende spieren heeft u na de behandeling veel meer bewegingsvrijheid, rugpijn is al na één behandeling minder.

Iemands leeftijd, conditie en levensstijl is van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Samenwerking tussen therapeut en cliënt is heel belangrijk. U dient zelf verantwoordelijkheid te nemen voor uw gezondheid en eventuele adviezen voor thuis ook op te volgen.

Bij welk klachten wordt TuiNa massage toegepast?

TuiNa kan bij een zeer groot aantal klachten worden toegepast en kent weinig tot geen bijwerkingen. TuiNa kan enorm helpen bij een burn-out en alles wat daar op lijkt, ook bij vermoeidheid (lichamelijk of geestelijk) zijn de resultaten groot. Tevens wordt het toegepast bij gewrichtsaandoeningen, bewegingsbeperking, sportblessures, hoofdpijn, buikklachten, menstruatieklachten en de bekende nek-, schouder- en rugklachten. Daarnaast heeft TuiNa ook een preventieve werking.

Over uw TuiNa therapeut

In 2011 heb ik mijn vakdiploma Tuina behaald en ben ik ook praktiserend Tuina-therapeut. Daarvoor werkte ik al 4 jaar als acupuncturist. In 2007 heb ik de 4 jarige HBO opleiding Acupunctuur volgens Traditionele Chinese Geneeswijze,  bij de Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing Bai succesvol afgerond. Onderdeel van de opleiding was een uitvoerige Westers medische basisopleiding met anatomie, fysiologie en pathologie.

Sinds 2007 ben ik mij blijven verdiepen en verbreden in kennis en vaardigheden betreft Chinese geneeswijze en therapeutische vorming door het volgen van vele nascholingen. Ook heb ik vanaf 2007 mijn EHBO-diploma waarvan de geldigheid jaarlijks wordt vernieuwd na de EHBO nascholingsdagen.

Om te blijven voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die aan natuurgeneeskundige therapeuten worden gesteld heb ik in 2015 opnieuw de Westers medische basisopleiding met goed gevolg afgerond nadat deze opleiding was veranderd en omvangrijker was geworden. In deze opleiding volgens de nieuwste standaard zijn onder andere psychologie, therapeutische vorming, kennis over medicijnen en hun werking opgenomen.

Waarvoor is TuiNa niet geschikt?

Er zijn aandoeningen waarbij TuiNa het lichaam niet kan helpen de oorzaak weg te nemen. TuiNa massage kan in dat geval vaak wel de vervelende gevolgen verlichten en iemand helpen zich lekkerder in zijn vel te voelen.

Wat kost een TuiNa behandeling?

Een consult kost 65 euro en duurt 45 tot maximaal 60 minuten. Deze tijd voor het consult is inclusief omkleden, afrekenen en indien gewenst nieuwe afspraak maken en gebruik van toilet.

Wordt de behandeling vergoed?

Sinds enkele jaren wordt Tuina niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Alleen acupunctuur wordt vergoed. Het kan zomaar zijn dat het volgend jaar weer vergoed wordt, maar vooralsnog dus niet.